Overige ontwikkelingen
Integraal Zorgakkoord (IZA)
Het IZA zorgt voor een belangrijke landelijke ontwikkeling: de verschuiving van zorg richting
preventie: een focus op het bevorderen van gezondheid. Dit om de zorg goed, toegankelijk en
betaalbaar te houden. Zorgpartijen moeten onderling meer samenwerken, maar ook met de
gemeenten samen. In de eerste bestuursrapportage hebben we aangegeven dat we hopen in deze tweede bestuursrapportage meer duidelijkheid te geven over de middelen die we hiervoor ontvangen. Voor 2023 zijn er geen financiële ontwikkelingen die in deze bestuursrapportage verwerkt moeten worden. We hebben in de begroting 2024 meer informatie hierover opgenomen.
Uitvoering Nota Sociaal Domein
In de eerste bestuursrapportage kondigden wij aan dat we verwachtten extra middelen nodig te hebben voor de uitvoering van de Nota Sociaal Domein voor onder andere:
- het faciliteren van bijeenkomsten met en voor maatschappelijke partners;
- ondersteuning bij het goed laten aansluiten van afspraken met grote subsidiepartners of groepen van (subsidie)partners bij de uitvoeringsplannen en het Kwaliteitskompas.
Dit is voor nu echter (nog) niet aan de orde. De middelen die we vanuit de Brede SPUK hebben ontvangen, kunnen hier eventueel ook voor aangewend worden. Dus we gaan eerst goed in kaart brengen hoe we de middelen van de Brede SPUK besteden en of er ruimte is om de middelen hiervoor in te zetten.
Gezond op eigen wijze
Onder de vlag van Gezond op eigen wijze bundelen we samen met onze partners de gezonde krachten. Dit biedt de mogelijkheid voor onder meer de JOGG-regisseur, buurtsportcoaches, GGD gezondheidsmakelaars en het brede preventienetwerk, om zich te verenigingen en tal van activiteiten aan elkaar te koppelen. Daarmee ondersteunen we onze inwoners, van jong tot oud, om gezonder te gaan leven. Door gezonde keuzes te maken die voor hen passend en haalbaar zijn. Ook het Lokaal Akkoord Neder-Betuwe Bloeit! gaat verder onder de vlag van Gezond op eigen wijze.
Opstellen Woonzorgvisie 2024.
De Woonzorgvisie is een onderdeel van het landelijk programma ‘een thuis voor iedereen’.
In de Woonzorgvisie komen meerdere vragen op het gebied van wonen en zorg bij elkaar. Het belangrijkste doel van de Woonzorgvisie is om kwantitatief en kwalitatief zicht te krijgen op de huidige en toekomstige vraag naar en het aanbod van benodigde woonvormen voor mensen met een (toekomstige) zorgvraag in onze gemeente. In 2023 starten we met een onderzoeks- en analysefase. Op basis van de uitkomsten stellen we een Woonzorgvisie op. Dit doen we richting de zomer van 2024.
Dementievriendelijke gemeenschap
In 2023 wordt een dementiescan uitgevoerd. Dit doen we gezamenlijk met Alzheimer NL en verschillende lokale partners. Deze dementiescan geeft inzicht in hoe dementievriendelijk Neder-Betuwe wordt ervaren. Daarnaast geeft de scan concrete handvatten om aan te werken, samen met partners. In de doelenboom wordt gesproken over een certificaat 'dementievriendelijk'- deze bestaat niet als zodanig. We zetten ons in voor een dementievriendelijke gemeenschap.